Loud crack from the engine when starting..

costaguapo

Member
Jun 11, 2010
20
0
0
I just acquired a 90s CBR 400 and it's really fun to ride but I sometimes get a really loud cracking sound from the engine when starting. The problem happens once in every five starts that I make. The sound is really annoying me. It is like listening to hammers on megaphones. Please help. Thank you.
 

Ozjourno

Ol'Timer
Sep 1, 2011
92
0
0
Normally one would expect noises to be constant rather than intermittent. The only thing I can think of is the cam chain tensioner. And I know this is a bit dumb, but have you checked the oil level in the sump?
I am sure other will follow with good information if you just hang in for a day or so. Cheers, Dave.
 

costaguapo

Member
Jun 11, 2010
20
0
0
Thanks for the reply Dave! No problems with the cam chain tensioner, same with oil level. As to what I've said, problem starts when I start the bike but when it gets started, the rattling noise disappears too.. :(
 

awabms

Member
Jan 8, 2006
18
0
0
costaguapo;280329 wrote: I just acquired a 90s CBR 400 and it's really fun to ride but I sometimes get a really loud cracking sound from the engine when starting. The problem happens once in every five starts that I make. The sound is really annoying me. It is like listening to hammers on megaphones. Please help. Thank you.
The sound might come from your starter clutch(one way clutch/one way gear)
 

costaguapo

Member
Jun 11, 2010
20
0
0
Solved the problem by changing the battery!!! Hope the problem won't recur. Thanks for the suggestions Captain Slash and awabms!